Почетна / Трикови и совети / Здравје и фитнес / КЕТО калкулатор за броење калории и макроа (јагленохидрати, протеини и масти)

КЕТО калкулатор за броење калории и макроа (јагленохидрати, протеини и масти)

Кето диета за слабеење | Keto dieta za slabeenje

Кето макросите се најважниот аспект на кетогената диета. Тие ги вклучуваат трите хранливи состојки кои на вашето тело му се потребни во големи количини – маснотии, протеини и јаглехидрати. Ако ги пресметате погрешно, вашите шанси за достигнување на кетоза се блиску до нула!

Макроата (кратко за “макронутриенти”) се хранливи материи кои на вашето тело му требаат во големи количини со цел да одржи широк спектар на метаболички процеси. Експертите за медицина и исхрана ги класифицираат следните пет хранливи материи како макроа:

  • Јаглехидрати
  • Протеини
  • Масти
  • Влакна
  • Вода

Рамнотежата во макроата е исто така од огромно значење за севкупното здравје. Истражувањата покажуваат дека јадењето премногу или премалку од едно макро го зголемува ризикот од дебелина, срцеви заболувања и дијабетес.

Освен макронутриенти, на вашето тело исто така му се потребни микронутриенти. Микронутриенти се хранливи материи кои треба да ги јадете во помали количини, и тие најчесто вклучуваат витамини и минерали. Лесно е да се добијат соодветни количини на микро и макронутриенти од добро планирана кетогена исхрана.

“Кето макрос” е термин кој се однесува на соодносот на макронутриенти на кетогената исхрана. Овој однос изгледа вака:

  • 70-80% од калориите од маснотии
  • 20-25% од калориите од протеини
  • 5-10% од калориите од јагленохидратите

Кето калкулатор на макрос | Keto kalkulator na makros

Јаглехидрати

Јаглехидратите се извонреден извор на гориво на вашето тело. Причината за ова е дека тие лесно се претвараат во енергија. Сепак, за разлика од протеините и маснотиите, јаглехидратите сè уште не се есенцијални хранливи материи.

Јаглените хидрати се едноставно евтин и лесен извор на енергија. Во отсуство на јаглехидрати, вашето тело е совршено прилагодено за преживување на протеини и масти.

Протеин

Протеинот е суштински макронутриент кој телото треба да го изгради и поправи ткивото. Протеините се големи молекули кои се состојат од амино киселини. Во природата има околу 20 амино киселини, од кои 9 се неопходни за здравјето на луѓето. Можете да добиете есенцијални амино киселини од растителна и животинска храна.

На кето диета, мора да го прилагодите вашиот внес на протеини во согласност со нивоата на активност: колку сте повеќе активни, толку повеќе протеини ќе ви требаат. Како и да е, прекумерното движење на протеинот може и ќе ве избрка од кетоза, бидејќи вашето тело е во состојба да го претвори дел од протеинот што го јадете во гликоза.

На позитивната страна,внесувањето на протеини е тоа што не ве остава да чуствувате глад подолго време, бидејќи е потребно повеќе време за да се вари. Протеинот, исто така, го зголемува губењето на тежината, бидејќи вашето тело всушност согорува калории за да го свари. Конечно, протеините градат мускулно ткиво, кое дополнително ја зголемува потрошувачката на енергија.

Масти

Масното ткиво е централно кето макро, но исто така и причина за голем дел од контроверзноста на КЕТО исхраната. Медицинските експерти ја предупредуваат јавноста за опасностите од диетите со маснотии со децении. Факт е дека маснотиите се неопходна хранлива материја без која вашето тело не може.

Кето макроата се приближно исти за повеќето луѓе. Сепак, за максимална ефикасност, најлесен начин да се пресметаат вашите кето макроа е со кето-калкулатор.

Кето калкулатиор

Постојат повеќе апликации за пресметка на кето макроата. Во прдолжение ќе ви предложиме неколку:

Доколку ве интересира нешто повеќе околку кето диетата причитајте ги следните статии:

КЕТО ГРИП

Што смеам да јадам кога сум на КЕТО диета?

Познати личности кои се на КЕТО и искуства со КЕТО диетата

Напомена: Пред да започнете со КЕТО диетата, консултирајте се со стручно лице.