Почетна / Забава / Направи сам: Корсаж за рака | Матура

Направи сам: Корсаж за рака | Матура

Napravi sam za Matura - korsaz za raka kako poklon od vasiot partner za vasata maturska vecer

Во месец Мај започнуваат големите матурски прослави кој сите средношколци долго ги очекуваат и веќе почнуваат да се подготвуваат за големата вечер. По тој повод на матурантите им даваме предлог и детално упатство како да си направат корсаж за рака направен од свежи каранфили кој претставува традиционален аксесорис за матурата.

Потребни материјали за корсаж за рака:

  • каранфили (бојата секако да одговара на вашиот матурски фустан)
  • листови од папрат
  • украсна лента за врзување
  • ножички
  • силиконско лепило
  • жица
  • волнен материјал

Napravi sam za Matura - korsaz za raka kako poklon od vasiot partner za vasata maturska vecer

Инструкции:

Одберете три каранфили во боја која ќе одговара на вашиот матурски фустан и која ќе биде во склоп со вашиот целокупен изглед. Со ножичките исечете ги дршките на каранфилот и отприлика видете како сакате да ви изгледа нараквицата – дали да ги поставите цвеќињата во триаголник или да ги подредите едно до друго.

Napravi sam za Matura - korsaz za raka kako poklon od vasiot partner za vasata maturska vecer

Потоа, од материјалот исечете две парчиња во елипсоидна форма со големина од 5 см.

Napravi sam za Matura - korsaz za raka kako poklon od vasiot partner za vasata maturska vecer

Исечете парче од жицата и обликувајте го така што ќе можете да го ставите околу вашата рака.

Napravi sam za Matura - korsaz za raka kako poklon od vasiot partner za vasata maturska vecer

Сега, земете ја украсната лента и започнете да ја виткате околу жицата, привремено ставајќи лепило со силиконскиот пиштол за добро да ја зацврстите лентата за жицата. Потребно е да оставите околу 20 см од двете страни на лентата.

Napravi sam za Matura - korsaz za raka kako poklon od vasiot partner za vasata maturska vecer

Алката треба да ви изгледа нешто како на сликата подолу.

Napravi sam za Matura - korsaz za raka kako poklon od vasiot partner za vasata maturska vecer

Сега доаѓа забавниот дел од правењето на овие корсажи за рака. Парчиња од папратот залепете ги врз материјалот.

Napravi sam za Matura - korsaz za raka kako poklon od vasiot partner za vasata maturska vecer

Потоа ставете од топлиот лепак врз каранфилот и залепете ја на материјалот врз папратот. Постапката повторете ја и за другите два каранфили и подредете ги по ваша желба.

Napravi sam za Matura - korsaz za raka kako poklon od vasiot partner za vasata maturska vecer

Откако ќе завршите свртете го материјалот со залепените каранфили и папрат на задната страна, ставете топол лепак врз материјалот и залепете ја свитканата жица со украсна лента. Одозгора ставете уште малку од лепилото и ставете го другото парче материјал. Почекајте добро да се исуши.

Napravi sam za Matura - korsaz za raka kako poklon od vasiot partner za vasata maturska vecer

Napravi sam za Matura - korsaz za raka kako poklon od vasiot partner za vasata maturska vecer

Вашиот корсаж за рака е готов. Останува уште да го заврзете на раката, да видите како ви стои и сте спремни за вашата матура.

Napravi sam za Matura - korsaz za raka kako poklon od vasiot partner za vasata maturska vecer

Napravi sam za Matura - korsaz za raka kako poklon od vasiot partner za vasata maturska vecer

Napravi sam za Matura - korsaz za raka kako poklon od vasiot partner za vasata maturska vecer