Почетна / Трикови и совети / Здравје и фитнес / Што смеам да јадам кога сум на КЕТО диета?

Што смеам да јадам кога сум на КЕТО диета?

Кето диета за слабеење | Keto dieta za slabeenje

Не сте сигурни што да јадете на кето диета? Овде ќе најдете листа за храна и пијалок, покажувајќи што да јадете, а што да избегнувате кога сте на кето.

Месо и месни производи:

  • Свинско
  • Јунешко
  • Телешко
  • Говедско
  • Јагнешко
  • Пилешко
  • Мисиркино
  • Гускино
  • Шаткино
  • Сланина
  • Месо од дивеч
  • Пршута
  • Шунка
  • Чаден колбас
  • Чварки

Риба и морски плодови:

  • Речна риба
  • Морска риба
  • Школки
  • Ракчиња
  • Јастог

Млечни производи и јајца:

  • Сирење
  • Кашкавал
  • Павлака
  • Јајца

Масти:

  • Свинска маст
  • Говетска маст
  • Гускина маст
  • Шаткина маст
  • Путер
  • Маслиново масло
  • Масло од авокадо
  • Кокосово масло
  • Какао путер

Јаткасти плодови:

  • Ореви
  • Бадеми
  • Лешници
  • Бразилски ореви
  • Пекани
  • Макадамија ореви
  • Пињоли
  • Лен
  • Сончоглед
  • Сусам

Совет: Не треба да претерувате со конзумирање јаткасти плодови бидејќи истите содржат јагленохидрати

Брашно:

  • Бадемово брашно
  • Лешниково брашно
  • Кокосово брашно
  • Ореово брашно

Овошје:

  • Маслинки
  • Авокадо
  • Лимета (лајм)
  • Лимон
  • Кокос
  • Јагоди
  • Малини
  • Капини
  • Боровинки

Зеленчук:

  • Модар патлиџан
  • Тиквички
  • Брокула
  • Спањак
  • Блитва
  • Зелка
  • Кромид
  • Лук
  • Пиперки
  • Краставици
  • Домат
  • Праз
  • Зелена салата
  • Артичоки
  • Карфиол
  • Прокељ
  • Целер
  • ‘Рдокви
  • Печурки
  • Бамји
  • Тиква

Напитоци:

  • Вода
  • Сок од лимон
  • Сок од лимета (лајм)
  • Чај
  • Кафе

Совет: Кафе и чај без шеќер

Доколку ве интересира нешто повеќе околку кето диетата причитајте ги следните статии:

КЕТО ДИЕТА: Нов и ефикасен начин на слабеење

КЕТО грип

КЕТО калкулатор за броење калории и макрос (јагленохидрати, протеини и масти)

Познати личности кои се на КЕТО и искуства со КЕТО диетата

Напомена: Пред да започнете со КЕТО диетата, консултирајте се со стручно лице.