Почетна / архива црвено

архива црвено

Магичната моќ на првото вапсано јајце

Napravi sam - Magicnata mok na prvoto vapsano jajce - Veligden

Црвеното јајце е симбол на Велигден. Првите три јајца се вапсаат на Велики четврток пред изгрејсонце за да не ги види сонцето и затоа според верувањата, не се расипуваат со години. Старите адети кажуваат дека в зори на Величетврток треба да се вапса барем едно црвено јајце.

Повеќе »